Stappenplan

1. U zult moeten beslissen of u de woning gemeubileerd of ongemeubileerd verhuurd. Houdt er rekening mee dat uw interieur op zijn minst slijtage zal vertonen na de huurperiode. Indien u ongemeubileerd wilt verhuren, neem dan de eventuele opslagkosten mee in uw berekening. Gemeubileerde appartementen zijn doorgaans wel voor een hogere huurprijs te verhuren.

2. Bereken de totale kosten van het verhuurplaatje. Hierbij horen de gebruikelijke vaste kosten zoals de hypotheek, gas, water en licht. Wellicht maakt u ook gebruik van professionele diensten zoals een makelaar en juridisch adviseur. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met eventuele onderhoud en reparaties.

3. Bepaal de huurprijs van uw woning. De huurprijs moet concurrerend zijn en weerspiegelt dus de geldende tarieven. Uw kostenplaatje kan dus nooit (alleen) leidend zijn voor de bepaling van de huurprijs. Bekijk krantenadvertenties en/of online advertenties van vergelijkbare woningen om een inzicht te krijgen in geldende huurprijzen.

4. Vergelijk de geschatte huurprijs met de kosten. Het is verstandig om twee berekeningen te maken: een best-case scenario en een meer conservatief scenario. Ook al wordt er niet meteen winst gemaakt, dan nog zijn er redenen te bedenken om tot verhuren over te gaan. Verkoop kan bijvoorbeeld verlies opleveren of u wilt zelf de mogelijkheid hebben om het appartement later weer te betrekken.

5. De huurdersscreening is wellicht het meest cruciale deel van het verhuren. Overschat uw mensenkennis niet en probeer zoveel mogelijk objectief te blijven. De screening uitbesteden aan een makelaar is de meest veilige manier. Wilt u toch zelf verhuren, vraag dan naast de financiële gegevens ook naar referenties.

6. Laat u niet verrassen door de wetgeving omtrent de huurmarkt. Huurders worden goed beschermd binnen de Nederlandse wetgeving. Daarnaast verschilt de wetgeving vaak per stad. De veelbesproken puntentelling bepaalt of u woning geschikt is voor de vrije huursector. Indien u de woning slechts tijdelijk wilt verhuren is het verstandig om de huurovereenkomst juridisch dicht te timmeren. U kunt hiervoor altijd advies inwinnen bij ons.

7. Indien u op het punt bent beland om u woning daadwerkelijk te verhuren, zult u zich moeten afvragen via welke kanalen u dit het best kunt doen. U kunt hierbij gebruik maken van een gespecialiseerde verhuurmakelaar. De service die verhuurmakelaars bieden zijn uiteraard niet kosteloos.

8. Het onderhouden van het verhuurobject komt beide partijen ten goede. Enerzijds behoudt het appartement haar waarde, anderzijds heeft u tevreden huurders in uw woning. Het is verstandig om al voor de huurperiode te zorgen voor een betrouwbaar netwerk van professionals, waaronder bijvoorbeeld een elektricien en een loodgieter.

Neem contact met ons op via 030 - 26 26 505 of e-mail
Realisatie: OSW